Blog

Hogyan rendezz be Montessori gyerekszobát

Siller Tünde
2021.03.19 22:22
Hogyan rendezz be Montessori gyerekszobát

Biztosan hallottál már a Montessori módszerről, melynek lényege: a felfedezés öröme, a saját megtapasztalás, a gyermek természetes kíváncsiságának fenntartása. A kis felfedezők számára nagyon fontos a megfelelő környezet, ahol lehetőségük van a szabad életre, játszásra és tanulásra. Ezt te is megvalósíthatod gyermeked szobájában.

Mik a fontos elemei a Montessori gyerekszobának?

Az ágyikó - Add meg gyermekednek az alvás szabadságát. Ha kisgyermekes szülőket kérdezel van egy nehézség, amit valószínű mindenki megemlít, ez az altatás. Vajon miért? Miért kell egyáltalán altatni egy gyereket. Te is akkor alszol, amikor álmos vagy és megfelelőek az elalváshoz a körülmények. A gyerekekkel sincs ez másképp. Ha bezárod a kicsit egy rácsosányba, azt eléred, hogy ágyban maradjon, de ettől ő fusztrált lesz, ami nem segíti elő az alvásra hangolódását.

Ezzel ellentétben, ha egy házikós ágyban, vagy hasonló földre helyezett ágyikóban van a gyermek fekhelye, nem éri a bezártság érzése. Önállóan ki és be mehet az ágyba, nem lesznek negatív kapcsolódásai az alváshoz. Az elején persze nehezebb dolgod lesz, hogy gyakran vissza terelgesd a kicsit az ágyába, de megéri az erőfeszítés. Hamar természetessé válik számára az elalvás, gyakran még napközben is szívesen megpihen ágyikójában ha éppen pihenésre van szüksége.

page2image50685072

Natúr tölgy házikós ágy: Siller baby and child

Neked is sokkal kényelmesebb ez az ágyikó, hiszen könnyebb odabújni a gyermekhez, mesét olvasni, esetleg még el is aludhatsz mellette, amit egy rácsoságyban nem tudnál megtenni.
Nem mellesleg a házikó formájú ágy a kicsik képzeletét és kreativitását is inspirálja, bekuckózhatnak, saját kis világot rendezhetnek be maguknak.

Játékok - A szobát nem érdemes sok játékkal telepakolni, mert hamar elvesztik a gyerekek az érdeklődésüket, és a legtöbb játékkal nem is játszanak. Olyan játékokat válassz, ami a kicsik fantáziáját, kreativitását és tanulását segítik elő. Egy játszósátor például remek választás, mert sokféleképpen felhasználhatják a gyerekek saját elképzeléseik szerint, és a szülők is bekapcsolódhatnak a játékba. Nálunk a legtöbbet büféként üzemel a játszósátor :-)

page3image50516448

Indiánsátor, natúr: Siller baby and child

Kreatív sarok - A rajzoláshoz, festéshez és más kreatív tevékenységhez szükség van egy asztalra és székre, ami megfelelő magasságú és könnyen tudják kezelni a gyerekek. A krétatáblás asztat imádják a gyerekek, mert ez egy olyan bútordarab, amire lehet rajzolni. Nagyon praktikus, nedves szivaccsal letörölhető és a kréták számára van az asztal közepén egy kis tálka. Minden kéznél és minden a helyén. A gyerekeknek nagy segítség a rend megtartásában a jól megtervezett és funkcionális bútordarab.

Természetes színek - A természetes natúr színek használata a gyerekszobában a nyugalom érzését segítik elő. Főleg az intézményekben fontos szempont az is, hogy kevésbé tereli el a gyerekek figyelmét az ilyen környezet, attól amit éppen csinálnak. A gyermek saját szobájában azonban lehet használni bátran a színeket, mindenki saját ízlése szerint.